10 SNABBA
Segelfartyget Pommern
Nypremiär 1 maj 2019
Den 1 maj 2019 nyöppnar Pommern med den helt nya besöksupplevelsen “Pommern – 100 dagar under segel”. Här kan besökare följa med på en resa runt jorden och bli en del av besättningen. Pommern har sin kaj nedanför Ålands sjöfartsmuseum och tillgängligheten blir nu bättre än någonsin tack vare gångbron mellan museet och fartyget och hissen ombord.
Pommern är det enda fyrmastade fraktsegelfartyget i världen som är bevarat i ursprungligt skick. Fartyget byggdes 1903 i Skottland och köptes av den åländska skeppsredaren Gustaf Erikson 1923. Innan dess ägdes hon av ett flertal tyska rederier. Pommern seglade aktivt i Gustaf Eriksons flotta fram till 1939. Under sin aktiva tid seglade hon främst till Australien för att lasta vete som såldes i Europa. År 1953 donerades Pommern av Gustaf Eriksons barn till Mariehamns stad och har sedan dess varit ett museifartyg.
ÅSS Paviljongen
Restaurang med intressant historia
ÅSS Paviljongen är en restaurang som ligger i Västra hamnen, i inloppet till Mariehamn. Restaurangbyggnaden härstammar från Mariehamns badhusepok då åländska segelsällskapets första kommodor Hällberg lät arkitekten Lars Sonck rita en sommarbostad åt sig, och under 1800-talets sista år uppfördes huset på Badhusberget. Efter Hällbergs död köptes byggnaden av ÅSS som flyttade den till dess nuvarande plats.
Det här är en av stadens vackraste platser att avnjuta en måltid på, och kvällssolen här är fantastisk.
Strandpromenaden
Mariehamns västra strandkant
Strandpromenaden bjuder på en slingrande promenad över berg och träbroar längs med Mariehamns västra strandkant. Här kan man slå sig ner på en träbänk och iaktta kryssningsfartygen som åker in mot hamn eller bara traska i lugn takt på den stundom lummiga, stundom steniga stigen.
Midsommarstången
I Engelska parken
Midsommaren är en av de mest firade högtiderna på Åland. Ålänningarna tar vara på det långa dagsljuset och firar gärna utomhus i trädgården, på landsbygden eller i skärgården tillsammans med familj och vänner. Att resa en midsommarstång hör till traditionen, och det finns flera stänger på olika platser i varje kommun.
I Engelska parken i Mariehamn, precis norr om sjöfartsmuseet, står en av alla dessa midsommarstänger. Här hjälps ortsbor och besökare åt med att löva stången och resa den, för att sedan sjunga Ålänningens sång och dansa ringdanser runt stången.
Badhusberget - Kärleksstigen
Fotografera staden från ovan
40 meter ovanför vattenytan reser sig Badhusberget varifrån man har en slående utsikt över staden och Ålands hav. En bra plats för den som vill ta fina bilder av Mariehamn och dess omnejd. En liten stig kallad Kärleksstigen sträcker sig över berget i öst-västlig riktning. Perfekt för en stillsam promenad.
Esplanaden
I skuggan av lindarnas löv
Mariehamn kallas ofta de tusen lindarnas stad tack vare den långa lindallén som löper längs Esplanaden från Västra hamnen till torget i centrum. Den som tar en promenad här kan bland annat se Mariehamns kyrka, helgad åt St Göran, och flera gamla redarvillor på Esplanadens norra sida. Åländska konstnären Juha Pykäläinen har formgett ett nytt minnesmärke över Gunnar och Ellen Eklund, och det berättar om paret som grundade rederiet som i dag är Viking Line. Matti Haupts skulptur Havets folk i närheten av Sjöfartsmuseet och Ukri Merikantos stenskulptur Anadyomene bredvid kyrkan är andra konstverk som besökare kan se under en promenad i Esplanaden.
Södragatan och Mariegatan
Gå i Hilda Hongells fotspår
Södragatan och Mariegatan ger en inblick i hur Finlands första kvinnliga byggmästare, Hilda Hongell, arbetade. Hongell föddes i Mariehamn 1867 och hon ritade ungefär 105 byggnader i staden under sin livstid. 44 av byggnaderna står kvar i dag, och många av dem kan man beundra om man tar en promenad längs Södragatan och Mariegatan.
Hilda Hongells träarkitektur andas snickarglädje och är starkt förknippad med Mariehamn vid sekelskiftet 1800-1900.
Stadshusbacken
En grön oas i centrum
Högst upp i Stadshusbacken vakar stadshuset över centrum. Byggnaden ritades av arkitekten Lars Sonck och stod klar 1939. I dag sitter stadsledningen här, men genom åren har det också funnits bland annat bibliotek, brandstation och häkte i byggnaden!
I parken nedanför stadshuset kan besökare sträcka ut sig på en picknickfilt i gräset, lyssna till fontänens porlande och njuta av doften från de prunkande rabatterna. På hedersplats står statyn över kejsarinnan Maria Alexandrovna, en påminnelse om Ålands ryska historia och förklaringen till varför staden fått namnet Mariehamn.
Lilla Holmen-bron
Mata änderna med bröd
Att mata änder och andra fåglar med torra brödkanter är ett riktigt sommarnöje för många barnfamiljer. Från bron som leder ut till Lilla Holmen kan man lätt kasta ut bröd över vattenytan, och att se hur fåglarna ivrigt jagar efter smulorna är roligt för både stora och små.
Den första bron till Lilla Holmen byggdes redan 1870. En bit in på 1900-talet fick bron en portal med svanar, vilket den har även i dag. Här kan besökare inleda en promenad för att sedan fortsätta över Lilla Holmen, genom Tullarns äng och vidare söderut längs stadens östra strandkant.
Östra hamnen
Småbåtshamn och sjökvarter
Segelskutor och lyxyachter delar på utrymmet i östra hamnen om somrarna. Vid den gamla ångbåtsbryggan i närheten av Lilla Holmen finns restauranger och möjlighet att spela äventyrsgolf. I MSF:s gästhamn kan besökare roa sig med att strosa längs bryggorna och beundra de välpolerade fritidsbåtarna som ligger förtöjda på rad. I Sjökvarteret finns möjlighet att köpa åländskt hantverk och lära sig mer om skeppsbygge, och den som fortsätter promenaden norrut kan göra ett stopp i badhuset Mariebad. Ännu längre norrut finns den långgrunda stranden Nabben, perfekt för barnfamiljer som vill plaska och solbada.